Is vlees gezond?

Inleiding

Er is veel discussie over de gezondheidseffecten van vlees. Er worden veel onderzoeken gedaan naar het verband tussen het eten van vlees en het ontwikkelen van ziektes. Daarbij zijn veel mensen zich niet bewust van de risico’s die vlees met zich mee brengt als je veel rood of bewerkt vlees eet. Ook gaan er veel fabeltjes rond over het wel of niet eten van vlees en de gevolgen hiervan op je gezondheid. Reden genoeg om even op een rijtje te zetten hoe het nu echt zit met het eten van vlees en de gezondheidseffecten hiervan.

Omschrijving

Niet elk soort vlees heeft hetzelfde gezondheidseffect op je lichaam. Wit vlees afkomstig van kip en gevogelte brengt geen negatieve gezondheidseffecten met zich mee. Rood vlees afkomstig van landbouwdieren is alleen met mate een gezonde keuzen. Bewerkt vlees (rood of wit vlees dat voorafgaand aan de verkoop is bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden door middel van roken, zouten, drogen en/of het toevoegen van conserveringsmiddelen) zoals vleeswaren, worst en hamburgers is al in kleine hoeveelheden schadelijk voor je lichaam.

Er is sterk bewijs voor de relatie tussen overmatig consumptie van vlees en het ontstaan van ziektes. Uit onderzoek van de World Health Organisation (WHO) bleek dat mensen die elke dag 100 tot 120 gram onbewerkt rood vlees aten een hoger risico op beroerte, diabetes, darmkanker en longkanker hadden. Elke dag 50 gram bewerkt vlees eten draagt bij aan een nog hoger risico op deze boven genoemde ziektes. 

Het eten van rood vlees verhoogt mogelijk het risico op darmkanker. De WHO gebruikt de trem mogelijk omdat het onderzoek nog niet helemaal overtuigend is. Dit betekent dat bij elke 100 gram rood vlees die je per dag eet samen hangt met een 17% hoger risico op darmkanker. Bij bewerkt vlees zijn er wel sterken bewijzen en neemt het risico op darmkanker met 18% toe wanneer je 50 gram bewerkt vlees per dag zou eten.

Als je per dag 100 tot 120 gram rood vlees eet, is het risico op een beroerte 10% hoger, en het risico op diabetes 15% hoger. 

Het vet van vlees bestaat (afhankelijk van de soort) voor ongeveer 30 tot 40% uit verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogd het risico op aderverkalking en hart- en vaatziekten. Daarbij beïnvloed een hoge inname van verzadigd vet de insulinehuishouding en is daarmee een risicofactor voor het ontstaan van diabetes type 2.
Ook bevat rood vlees heemijzer (dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof in ons bloed). Heemijzer verhoogt (bij een hoge innamen van rood vlees) het risico op DNA schade en kan het ontstaan van nitrosaminen bevorderen. Nitrosaminen zijn mogelijk kankerverwekkend. Ook ontstaat nitrosaminen door het verhitten van bewerkt vlees. Bewerkt vlees bevat namelijk twee keer zoveel nitriet en nitraat als onbewerkt vlees. Deze stoffen zorgen ervoor dat het vlees zijn rode kleur behoud. Ze zijn van zichzelf niet schadelijk voor het menselijk lichaam, maar wel als ze verhit worden in het bijzijn van eiwitten (zoals in vlees). In dit proces ontstaat nitrosaminen. Daarbij bevat bewerkt vlees van zichzelf al twee keer zoveel nitrosaminen als onbewerkt vlees.
Ook bevat bewerkt vlees vier keer zoveel zout als onbewerkt vlees. Zout verhoogd de bloeddruk.
Het op hoge temperaturen bereiden van vlees (zoals grillen en barbecueën) kan ook schadelijk zijn voor je lichaam. Er kunnen namelijk kankerverwekkende stofjes ontstaan. Daarom is het niet verstandig om aangebrand vlees te eten.

Waar je je geen zorgen over hoeft te maken zijn de hormonen in vlees. In de EU mag er namelijk geen vlees in de supermarkten verkocht worden waar hormonen aan zijn toegevoegd. Wel worden de landbouw dieren preventief behandelt met antibiotica. De dieren van de biologische vleesindustrie worden daarentegen alleen behandeld met geneesmiddelen wanneer ze het echt nodig hebben. Het nadeel aan biologisch vlees is dat de dieren een hoger risico hebben op ziektes omdat ze veel buiten komen. Voor je gezondheid maakt de keuzen in biologisch vlees geen verschil met het reguliere vlees.  

Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. IJzer uit vlees wordt erg goed opgenomen door het lichaam. Daarbij is lever rijk aan vitamine A.
Vlees is een bron van eiwit en vet. Er zitten geen koolhydraten in. De hoeveelheid eiwit en vet staan met elkaar in verband. Hoe vetter het vlees, hoe lager het eiwit gehalte en andersom.

Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf. Denk hierbij aan kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees. Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten (100 gram per keer), waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Binnen de Schijf van Vijf draait het om afwisseling tussen dierlijke en plantaardige producten. In plaats van vlees kun je ook vis, tofu, tempé, peulvruchten, ei of noten eten. Het is ook prima om helemaal geen vlees te eten. Hierbij moet je er wel op letten dat je die voedingsstoffen die in vlees zitten uit anderen voedingsmiddelen haalt. Bewerkt vlees, en vette vleessoorten zoals salami, ham, paté, speklap, gehakt, krabbetjes en lamskotelet staan niet in de Schijf van Vijf vanwege de negatieve gezondheidseffecten. Het advies is om deze producten zo min mogelijk te eten.

Conclusie

Onbewerkt wit vlees past in een gezond eetpatroon vanwege de hoge hoeveelheden eiwitten, goed opneembare mineralen en de vitamines. Het eten van rood en bewerkt vlees brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Dit vlees wordt in verband gebracht met beroertes, hart en vaatziektes, diabetes en kanker. Bewerkt vlees brengt hogere gezondheidsrisico’s met zich mee dan onbewerkt rood vlees. Eet rood vlees daarom met maten en probeer bewerkt vlees te vermijden. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten zolang je er maar voor zorgt dat je producten kiest die de goede voedingsstoffen van vlees vervangen.

Eigen mening

Zelf eet ik al jaren geen vlees meer. Puur omdat ik het gezonder vind om geen vlees te eten. Waarom zou je een bron van verzadigd vet eten als je de belangrijke voedingsstoffen van vlees ook gewoon uit een andere voedingsmiddelen kan halen? Op deze manier vermijd je de slechte vetten en de hogere risico’s op ziektes. Je moet er alleen voor zorgen dat je de voedingsstoffen van vlees uit anderen voedingsmiddelen haalt. Ik mis het vlees ook niet. Er zijn zo veel andere lekkere dingen die het vlees vervangen. Het is natuurlijk wel een verandering in je voedingspatroon waar je aan moet wennen, maar het is zeker de moeite waard. 

 

Bronnen:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx
Boek: Eet als een expert

 

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Eric schreef:

    Goed bezig👍😂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s